I vårt grannland Finland finns ett stort intresse för bilar och motorsport överlag, och rally i synnerhet. Finland ses som ett av de mest motorsportintresserade länderna i världen, och är faktiskt det land som per capita har fått fram flest internationella storstjärnor inom formel 1 och rally.

Det har aldrig arrangerats något Grand Prix i formel 1 i Finland, men sedan Keke Rosberg vann VM-titeln år 1982 var Finland en av de nationer som lyckades allra bäst inom sporten de kommande 25 åren. Mest kända förare är Mika Häkkinen som tog två VM-guld och Kimi Räikkönen som vann VM 2007. Han blev sedan under en period världens bäst betalde förare. Med tanke på att bilar och motorsport är så pass stort i Finland finns givetvis en stor marknad för försäljning av bildelar och liknande i landet. Därför är det inte så konstigt att Skruvat, en svensk sajt som säljer bildelar, öppnat en finsk webshop. Finska Skruvat säljer allt ifrån avgassystem till motordelar och har dessutom en ”lägsta pris-garanti”.

Finska rallyt

Det Finska rallyt, som tidigare kallades Tusen sjöars rally (på grund av att Finland brukar kallas ”de tusen sjöarnas land”), är en av världens mest kända rallytävlingar, och det är även det snabbaste i VM. Tävlingen har arrangerats sedan år 1951 och har dominerats helt av hemmaförare. Fram till 1989 var det enbart finska förare, och några få svenskar, som vann rallyt. 1990 spräcktes denna segersvit av Carlos Sainz från Spanien, men efter det har de finska förarna åter dominerat. Detta beror dels på vägkännedom, men också på att de finska förarna generellt varit otroligt duktiga i snabba sektioner.